štvrtok 20. júla 2017

Zdôrazňujú: Píšte, píšte a stále cvične píšte!

Lektori kreatívneho písania dokážu vo svojich marketingových aktivitách presvedčiť, že geniálnym spisovateľom sa môže stať úplne každý z nás. Bez veľkého rozdielu. Aj vy, aj ja.
Iba upozorňujú: Ak práve vy nie ste v písaní geniálny už teraz, pripravte sa na obrovskú a ťažkú drinu! Ale verte, bude z vás geniálny spisovateľ...
Foto zdroj: https://pixabay.com/sk/users/voltamax-60363/
Vôbec nechcem tvrdiť, že to tak nemôže byť. Vlastne ani neviem presne, čo a ako poniektorí lektori svojich zverencov učia. Alebo ako ich vedú pri tom zázračnom procese zrodu spisovateľa. Verím však, že to je fungujúca cesta.

Na druhej strane si všímam rady a tipy, ktoré majú byť ich verejnou prezentáciou. Alebo aspoň mnohých z nich. Veď to poznáte. Blogujte o tom, čo robíte a etablujte sa ako odborník. Ale snaha o totálne skrátenú formu, alebo písanie populárnych top10 rebríčkov je dosť zradná. Tak napríklad:
Medzi top tri rady a tipy u takmer každého jedného z nich sa s istotou každodenného vychádzajúceho slnka prebojuje (podľa mňa úplne zbytočná rada, ktorá má prispieť hlavne do kvantity textu): Píšte, píšte a stále cvične píšte! Niektorí dokonca dodávajú, že na kvalite vôbec nezáleží, tá príde časom. Hlavne sa sústreďte na kvantitu. Najlepšie tak obrovskú, že prevalcujete všetko okolo. Tréningom sa vaše písanie cibrí... A veľa podobných nezmyselných rád.

Viete, čo vám poviem? Je to blud. Pravdaže, ak chce byť niekto spisovateľom, blogerom alebo autorom zaujímavých textov, jednoducho písať musí. A on aj naozaj chce! Ale je bláznovstvo si myslieť, že písanie na množstvo vás bude posúvať vpred.
Mne osobne oveľa viac pomáha premýšľanie. Premýšľanie nad napísaným. Je jedno, akú tému alebo aký rozsah spracovávate. Tým, že to všetko dáte na papier … respektíve poskladáte písmená do nejakého zrozumiteľného textu … všetko vlastne iba začína. Nekonečne veľakrát si to prečítam, premýšľam nad tým, či to dáva presne ten odkaz, ktorý som chcela odoslať do sveta.
Niekedy veľkú významovú zmenu spôsobí aj malá úprava vety. Vloženie alebo naopak odobratie zopár slov, viet alebo čiarka na inom mieste. Pozerám sa na text z rôznych uhlov pohľadu a hodnotení. Prepisujem, dopisujem, znova čítam a upravujem. Opakovane hodnotím dojem, ktorý to na mňa vyvoláva. Ihneď po dopísaní a potom s odstupom času. V čom je zmena? Je to lepšie? … Prípadov kedy pri prvotne napísanom texte vnútorne nepociťujem potrebu úpravy je menej ako tých druhých. A práve tento proces hodnotenia a úpravy vlastného textu ma posúva vpred!




Aký je teda môj záver na radu písať čo vám inšpirácia stačí?
Takú radu ani dostávať nemusíte. Ak vás to ťahá k písaniu, ak snívate o kariére spisovateľa alebo blogera, tak budete písať preto, že vás to baví. To však neznamená, že budete písať lepšie … ani časom. Ak vás na ceste zrodu spisovateľa vedie kvalitný lektor kreatívneho písania, naučí vás, ako svoj napísaný text hodnotiť a učiť sa každou novou napísanou stránkou. A ak je to vo vás, jednoducho k tomu dozriete sami…

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára