štvrtok 19. apríla 2018

Písať romány?



Spisovatelia majú rôzne emócie. Jednou z tých "osudových" je otázka, ktorá nás prepadáva v čase najnižšieho bodu náladovej sínusoidy, čiže spisovateľskej krízy.


Opakovane si kladieme otázku, či písanie kníh v dnešnej dobe má vôbec zmysel. Veď doba je rýchla, uponáhľaná, ekonomicky náročná (kto si môže dovoliť neobmedzene kupovať knihy?)




Všetky knihy za 7

Dať sa teda na písanie románov?

Áno, prečo nie. Veď sa na problematiku pozrime bližšie...


Čítam rada a keď sa zahryznem do knihy, dokážem ju zdolať aj za niekoľko hodín. Aj voľných hodín na čítanie si do roka nájdem celkom dosť. A našťastie, nie som jediná :-). Takže dopyt do nových a nových knihách a príbehoch existuje. Niektorým ľuďom 20 - 30 kníh do roka jednoducho nestačí 😁.

A osobne si myslím, že nástupom ekníh bude dopyt čitateľov ešte narastať. Eknihy búrajú limity!

Už zrazu nepotrebujem riešiť otázku novej poličky na knihy, alebo ich následný predaj či darovanie. Knihy v ich fyzickej podobe už nemusím v byte vôbec zhromažďovať. (Hahá, vyhrávam boj s prachom!)

Navyše sú eknihy lacnejšie! 

Pravdaže, tie populárne tituly top spisovateľov ani veľmi nie, ale v ich tieni stojí veľa talentovaných a zatiaľ neobjavených ľudí, ktorí môžu, alebo už teraz predávajú lacnejšie.

Reálna možnosť selfpublishingu - samopublikovania bude obrovskou silou, ktorá spustí (skôr alebo neskôr) lavínu nových kníh a príbehov. A tým sa spustí druhá lavína - dopyt čitateľov, ktorí budú chcieť stále viac.

Cyklus, ktorý má silu

Keď sme pri čitateľoch, často som premýšľala nad fenoménom menom Daniela Steelová a jej čitateľmi. Vydala desiatky kníh a úprimne, niektoré jej príbehy mi pripadajú úplne rovnaké, iba sa zmenilo miesto (prípadne iné drobnosti)... Ja som ju čítať prestala už dávno, ale aj tak ju iní stále čítajú. Má svoje publikum, svoj okruh čitateľov a stále píše. Každý autor má rovnaké možnosti vytvoriť si svoj okruh čitateľov.
Tak ako Steelová stále píše a stále predáva svoje knihy, tak môže každý iný spisovateľ. Je to opakujúci sa cyklus, ktorý nabral svoju energiu a tak ľahko sa nezastaví. Ak by totiž nastala zásadná zmena, dôjde iba k vybočeniu zo zaužívanej dráhy, ale nedôjde k zastaveniu celého cyklu.

Knihy sa nikdy neprestanú čítať. Takže ak máte spisovateľské ambície, hor sa do písania. Čitatelia už čakajú ❤.


***
Foto: https://pixabay.com/sk/users/janeb13-725943/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára